Szívférgesség elleni védelem

Szívférgesség elleni védelem

Hamarosan itt a meleg, és egyre több szúnyog fordul elő, ne felejtkezzetek el kedvenceitek védelméről!

A szívférgesség az utóbbi néhány év óta terjedt el hazánk szinte egész területén.

A szúnyogok által terjesztett betegségről van szó.
A fertőződés a következőképpen zajlik: a szúnyog vért szív egy fertőzött állatból. Az állat vérében mikrofilariák keringenek, ezeket a lárvákat a kifejlett férgek hozzák létre. A mikrofilariák a szúnyog testében fertőzőképes lárvákká alakulnak át, amelyeket a következő vérszíváskor beolt egy másik állatba. Eddig elsősorban kutyákban, néhány esetben görényben és macskában jelentették.
A lárvák a gazda testében a vérerekbe vándorolnak, ahol kifejlett férgekké alakulnak mintegy 6 hónap alatt. A kifejlett férgek a jobb szívfélben és a tüdőartériákban élnek, akár a 30 cm hosszúságot is elérhetik. A betegség tüneteit a kifejlett férgek okozzák. Elsősorban keringési és légzési elégtelenséget okoznak, így fáradékonyságot, köhögést, szívzörejt, fogyást.Ezért is fontos, hogy a klinikailag egészséges állatokat szűrővizsgálatnak kell alávetni, és megfelelő megelőzési protokollal elejét venni a fertőződésnek.
A vizsgálathoz elég néhány csepp vér. A felnőtt szívféreg antigénjét egy ELISA teszttel vizsgálják.
A megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, melyre több készítmény létezik, ezek mindegyike havonta használatos. A csak szúnyog elleni védekezés tekintetében nem javasolt önmagában megbízni, érdemes ezeket egy kifejezetten szívféreg ellen kifejlesztett készítménnyel kombináltan használni.

 

       

Leave a reply