FELHÍVÁS - Felkészülés a coronavírus (COVID-19) járványra!

FELHÍVÁS - Felkészülés a coronavírus (COVID-19) járványra!

A vírus időszaka alatt Egyesületünknél is szünetel a sétáltatás, és minden rendezvényünket elhalasztjuk.

Javaslunk néhány fontos óvintézkedést, a társállat tartóknak:

1. A legfontosabb, hogy az állattartó egyeztessen le minimum 2, egymástól független segítőt, akit értesíthet probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a bajbajutott kdvencéről.

2. Szintén javasoljuk, hogy ha még nincs kint az ajtón, hogy milyen és mennyi kisállat tartózkodik a lakásban és, hogy esetleg van-e nyilvános értesíthető telefonszám, akkor ezt most pótolni kell. Ez bármilyen vészhelyzetben jó célt szolgál. Társasház, lakóközösség esetében ezeket az információkat érdemes leadni a közös képviselőnek.

3. Gondoskodjon előre minimum 2 hétre elegendő táplálékról állatai számára. Az oltási könyveiket, esetleges gyógyszereiket, kezelési protokolljukat, orvosi feljegyzéseket készítse össze és tegye azonnal megtalálható, egyértelmű helyre a lakásban. Egy esetleges szükséges beavatkozás esetén a segítőknek ne kelljen keresgetni azokat!

4. Sok idős állattartónak nincs rokona, barátja, ismerőse, akit a fentiekre meg tud kérni. Ha Ön állatszerető, van önben ilyen jellegű segítőkészség és a környezetében ismer ilyen embert, akkor ajánlja fel Ön neki a segítségét. Esetleg erről tegyen ki felhívást a lakókörnyezetében!

5. Amennyiben tudomást szerez olyan állatról, mely gazdája hirtelen kórházba / karanténba került és a kisállatok egyedül maradtak ellátatlanul, akkor hivatali időben a helyi önkormányzathoz, azon kívül a rendőrséghez kell fordulni. FIGYELEM! Civil állatvédők a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre. Mégis azt tanácsoljuk, hogy ilyen esetben a hatósággal párhuzamosan a helyi állatvédőket is érdemes értesíteni, hogy segítségükkel nyomást gyakoroljanak a minél gyorsabb hatósági intézkedésre.

6. Az állatok corona vírusa NEM UGYANAZ, mint a COVID-19, csak egy vírus családba tartoznak. Az állati vírus NEM FERTŐZHET MEG EMBEREKET, míg jelen tudásunk szerint a COVID-19 nem tud az állatokon keresztül terjedni / fertőzni. Természetesen napjainkban a higiéniás szabályok alkalmazása szó szerint életfontosságú, hiszen a vírus megtelepszik a környezetben a tárgyak felszínén, az emberek bőrén, haján és akár az állatok szőrén is.

Kérjük, minél több helyen oszd meg ezt a felhívást, segítséget nyújtva ezzel a megfelelő felkészülésre!

Mindenki vigyázzon magára és kisállatára!

Köszönjük!