Állatorvosunk, dr. Barcsik Hajnalka tollából....

Állatorvosunk, dr. Barcsik Hajnalka tollából....

Ivartalanítani, na, még mit nem?!?

Kedves Olvasó!

Kicsit megtévesztő a cím, igaz?

Tudom, tudom … Elcsépelt, milliószor hallott dolog már az ivartalanításról szóló (sokak szerint)csak egy állatorvosi marketing szöveg.

DE!

Csak azért kedves olvasó, hogy ne csak szövegelésnek érezd ennek fontosságát, kérlek, olvasd el a személyesen (állatorvosként és gazdiként) megélt igaz történetemet, aminek végén remélem Te is elgondolkodsz azon, vajon tényleg csak egy állatorvosi bevételi forrás az ivartalanításról szóló tájékoztatás??

Ő itt Maci!

2014 májusában egy tavaszi napon az autók között futkározott, majd a halál elől megmenekülve egy autó alatt húzta meg magát. Anyukám találta meg, étlen, szomjan..

(én már régóta vágytam Pesten egy kutyára, egy ideje fontolgattam honnan is fogadjak örökbe)

Egyszer csak csengett a telefonom, majd anyukám csak ennyit kérdezett:

– Még mindig szeretnél kutyát? Hát találtam neked egyet.

– Persze, hogy szeretnék!!!

Nos a  – találtam egy kutyát- szövegről mindenkinek egy kedves kis „plüss” kutya jut eszébe, aki boldogan nyaldossa az arcát.

Hazarohantam, hogy megnézzem ezt a „szerzeményt”

(az első két hétben én csak Csufika-ként hívtam, amiért utólagosan bocsánatot is kérek)

Ahogy beléptem az ajtón… Megláttam ŐT, egy félig szőrtelen (később rühösség diagnózis) igazán sovány, fél szemére vak kutyát.

A fogai majdnem teljesen lekopva (feltehetően hónapokig kukákból nyert valami élelmet, ha egyáltalán talált ..)

Az emlőlécen egy-két helyen apróbb göbök.. Nőstény kutya, ivaros.

Nos, hát, íme, a kutyám …

Egyből vérvétel következett, amiből ki is derült, hogy több hónapos májvédelemszükséges L, mert az éhezés miatt igen csak romokban hevert a májfunkciója … (ilyen esetben egy műtéttel a funkció rendeződéséig várni szoktunk), de ő napról napra bebizonyította, hogy igenis egy erős kislány, aki élni akar J

Szépen lassan rendeződni látszott minden, a májfunkciók javulni kezdtek (bár még közel sem voltak tökéletesek), a rühösség is elmúlt, szép dús szőre lett, enni talán normál tempóban soha nem tanult meg, ami az éhezésnek tudható be. Közben barátok lettünk, napról napra erősebbnek bizonyult köztünk a kötelék, elválaszthatatlanok lettünk, mindent együtt csináltunk.

 

Játszottunk, ismerkedtünk más kutyákkal sétáltunk a ligetben, és megkapta tőlem az előkelő Mackó nevet, ami láthatóan jobban tetszett neki, mint az előzetesen ráragadt Csufika J

Amikor minden rendben lett és végre „finish”-be értünk volna, ivartalanítás és a tumorok eltávolítása, kiderült a röntgen során, hogy az emlőtumorok már áttétet képeztek a mellkasba..

Áttét … EZ minden emberbe azonnal fájdalmasan hasít bele…

Áttét=elveszítem a barátom hónapokon belül…

A tehetetlenség, a félelem, a fájdalom, a kétségbeesés … Gyógyszerek. Amik csak ideig, óráig képesek lassítani a terjedést a szervezetben… Közben jöttek a tünetek, nehézlégzés, fáradékonyság, fulladás…

Egy hónappal a diagnózis után elveszítettem a legjobb barátomat…. Az űr, amithagyott talán mindig megmarad…

Talán ő is csak egy szaporulat ártatlan élete volt, akinek nem adatott meg a szerető család a kis élete nagy részében…

Sajnálom, hogy nem láthattam őt felnőni, hogy nem tudtam megadni neki egy hosszabb élet lehetőségét azzal, hogy fiatal korában ivartalanítom, mert már késő volt, mire az ÉN kutyám lett, így csak megmutathattam neki, hogy igenis létezik valódi CSALÁD számára is, de ez olyan kevés idő volt… Bármit megtennék a mai napig is, hogy visszahozzam, de ŐT már nem tudom…

DE TE kedves olvasó, ha olvasod ezt a történetet, amelyet oly sokszor elmesélek az ivartalanítás fontosságában kételkedő bizonytalan gazdiknak,(akik a könnyeikkel küszködve hallgatják és mélyen megrendülnek, mert igen, ez nagyon tud fájni a mai napig és ezt nem kívánom senkinek…)

Talán megérted végre … Te még hosszabbá teheted annak a négy lábon járó angyalnak az életét, akinek a sorsát a kezedbe vetted, mikor a gazdája lettél.

Nekem szívügyem az állatok védelme, hisz „az állatorvos az állatok hivatásos védelmezője”…

Ez egy rutin műtét, pár cm-es sebből el lehet végezni egészen fiatal korban… Ettől a pár cm-től félünk??? Tényleg??

Az emlőtumor kialakulása éppen attól a hormontól függ, aminek termelődését meggátolhatjuk, ha időben ivartalanítunk… Fontoljuk hát meg, érdemes-e kockáztatni a legjobb barátunk életét, csak mert valaki tudatlanul azt mondta nekünk egyszer valahol az ivartalanítás ellen, hogy…..

Leave a reply