Miért legyél ideiglenes?

Miért legyél ideiglenes?

Miért legyél ideiglenes?

Az ideiglenesség önkéntes tevékenység. Az egyesületek sokszor kérnek segítséget ilyen módon olyan kutyáknak, akik betegek, műtöttek, oltatlanok vagy éppen kölykök. Nagyon sok előnye van a kutyára nézve, hiszen biztonságos, ellenőrzött helyen gyógyulhat, rehabilitálódhat, és közben megismerik jellemét gondozói, ezáltal az egyesület is. Így könnyebben lehet neki a későbbiekben a megfelelő családot megtalálni.
Mi kell ehhez? Először is mély levegő és elhatározás a befogadó részéről. Legtöbbször a kutya előélete nem ismert, így az olyan kérdések, hogy szobatiszta-e, gyerekkel, más kutyával hogy jön ki, rombol-e a lakásban, nem tudnak megfelelő választ adni az egyesület részéről. Ez akkor derül ki, amikor már ott van az kutya. Amikor elhatározza magát az ember, hogy befogad egy kutyát az alábbiakra számíthat:
1., 1-2 napig nyugtalan lesz az állat, hiszen új helyen van, vagy sosem élt lakásban
2., Ha a befogadónak még nem volt eddig kutyája, akkor újra kell terveznie a mindennapjait
3. Ha már van kutyája aktívabb lesz a többi kutya is
4., A megszokott életvitelébe be kell szoktatni a kutyát
5. Betegség esetén megfelelően kell ápolni, jelezni az egyesület felé az állapotát, orvoshoz vinni, ha szükséges
6. Ha van örökbefogadó család, akkor egyeztetni kell és megszervezni velük a látogatást megszervezni
7. Végül elengedni az eddig nevelgetett, ápolgatott kutyát, hogy boldog életet kezdjen új családjával
Mindez leírva könnyűnek látszik, de sokan az első ilyen befogadásnál “elbuknak (elbuktunk)”, és nem tudják nem családjukba örökre befogadni az addig ideiglenes státuszban befogadott jószágot.
Mégis miért érdemes ideiglenes befogadónak lenni? Mert segítesz más élőlényen, megismersz egy másfajta szemléletet az állatvédelemben, megismersz olyan embereket, akiknek hitvallásuk a minőségi állatmentés, olyan csoportot ismersz meg, jársz össze velük, és rendezvényeken vehetsz részt, ami eddig kimaradt az életedből.
Jobb esetben feszültség levezetőnek is tökéletes egy kutyaséta, megfeledkezve a mindennapok feszültségéről, gondokról, bajokról. Higgyétek el hogy az a napi min. 2-2,5 óra a kutyával eltöltött idő nem haszontalan. 

              

Leave a reply