Winkler Róbert - A tacskó

WINKLER RÓBERT: KUTYASZORÍTÓ. részlet

A TACSKÓ

Régies neve, a dakszli a német Dachs szóból ered, ami borzot jelent. Ne essünk az etimologizálás jól álcázott csapdájába: a tacskó nem a borztól származik, épp ellenkezőleg, célja az erdei őspunk írmagjának kiirtása. Őszintén szólva nem tudom, mit lehet kezdeni egy döglött borzzal, amit szerencsés esetben a tacskó elővonszol az üreg mélyéből. Talán a vadászok sem tudták, ezért kiterjesztették a kutya feladatkörét. Átfogóbb hatáskörrel kotorékebbé léptették elő, mely meghatározás a borzászaton kívül a rókairtást is magába foglalja. A tacskó rókákkal szembeni helytállásáról Fekete István is meleg szavakkal emlékezett meg a Vukban, “görbe lábú gyilkos”-nak nevezve az ebet. A tacskót nem jellemzi kompromisszumkészség: a föld alatt nehéz megegyezni döntetlenben, és feljőve nem lehet azt mondani a gazdának, hogy igen, erre vezetett a szagnyom, de most éppen senki nincs otthon.

A tacskó vérszomját és harcművészetben való jártasságát sokan hajlamosak alábecsülni, ami nem csoda, hiszen leglátványosabb ütközeteit a föld alatt, gyakorlatilag kulisszák mögött vívja. Hasonló harcmodor és hadszíntér esetén Hunyadi János sem kapott volna akkora publicitást, pedig föld felett ő volt a Hadak Villáma. A tacskót a nehéz és veszélyes munkakörülményeken kívül még egy átok sújtja: mindig idegenben játszik és nem választhat térfelet. A rókalyukak közti megegyezések számosak, a tacskónak azonban leginkább a különbségek okoznak meleg pillanatokat: soha nem tudhatja, a sötétben mikor számíthat éles kanyarra, és melyik görbületben vár rá a hazai csapat. A három pontot azonban többnyire megszerzi, mert míg a rókát az evolúció tyúkokra tenyésztette ki, addig az ember a tacskót rókákra.

A vadásztacskók és foxik műkotorék-munkaversenyen mérhetik össze ügyességüket, a vadászokat pedig mindmáig sokkal enyhébben ítéli meg a közvélemény, mint mondjuk a pedofilokat. Érthetetlen.
A tacskó szélesvásznú törzse annyira idomult már az alagútjáráshoz, hogy városi, liftmentes házban könnyen viseltessé válhat a gerince a lépcsőn való billegéstől. Az előnytelenül elosztott hosszanti terhelésre az elhízás is végzetes hatással lehet – nagyon kell vigyázni a tacskók súlyfeleslegével.

A tacskó a modern autógyárak kínálatához hasonlóan az alaptípusokon kívül számos egyéb változatban is kapható. Kiscsaládosoknak törpe, nagyobb vérségi kötelékben élőknek és vadászoknak normál modellt ajánlanak a tenyésztők. Mindkét méret elérhető rövid, szálkás és hosszú szőrű huzattal. Az sem érdektelen, hogy miként az emberi frizuradivatot a brit Doni & Guy stúdió által kifejlesztett tépett fazon uralja, a tacskóknál is aránytalanul divatos lett a szálkás szőrű torzonborz, míg a hosszú szőrű tacskó szinte a kihalás szélére sodródott.