Szívférgesség

SZÍVFÉRGESSÉGRŐL
A szívférgesség rohamos tempójú terjedése Magyarországon nem igazán közismert tény, pedig a sokszor még alábecsült jelentőségű, szúnyogok csípése által terjesztett betegség itthoni terjedését nem lehet félvállról venni. Mivel az ország egész területéről mentünk kutyákat, számunkra igen hamar világosság vált jelenléte, 2014 óta minden védencünk szűrővizsgálaton esik át, mely kimutatása vérből történik.
Negatív tesztet produkáló védenceinknél fellélegezhetünk, esetükben a prevenció, azaz a megelőzés az elsődleges célunk. Szívféreg pozitív védenceinket pedig egy általunk alkalmazott lassú, de kíméletes gyógyszeres kezelésnek vetjük alá.
Ez azt jelenti, hogy védekezünk egyrészt a szúnyogok ellen (és egyéb más élősködők, mint a bolha és a kullancs), másrészt a véráramban keringő lárvák számát próbáljuk visszaszorítani féreghajtóval (így megakadályozva az új férgek kialakulását). Harmadrészt pedig probiotikum adása mellett egy antibiotikumos kezelést alkalmazunk három havonta, mely elpusztítja a kifejlett férgek táplálékául szolgáló baktériumokat. A szívféreg elleni kezelést minden esetben addig ismételjük, míg az ismétlő teszt negatív nem lesz. Egy szívférges kutya esetében a műtét és az azzal járó altatás mindig fokozott rizikóval jár, így ha csak nem szorul sürgős orvosi beavatkozásra, nem kockáztatunk és elhalasztjuk az operációt.