P. Szabó István - Tacskó

Mondanám, hogy a mi Tacskónk olyan okos, hogy szinte beszél, de azért nem mondom, mert nem “szinte”, hanem Ő tényleg beszél. Akinek Tacskója van, az tudja, hogy a Tacskók beszélnek, és akinek Tacskója van az érti is, hogy mit mond a Tacskója. És egy Tacskó egyenesen és lényegre törően fogalmaz: Adjál kekszet! Engedj ki! Engedj be! Vegyél fel! Ölelj meg! Adjál puszit. Adjál kekszet! Adjál kekszet! És senkinek és semminek sincs hatalmasabb szíve, és senki és semmi sem szeret úgy, mint egy Tacskó.

Topog az ajtóban, topog az ágy mellett, topog a széked mellett és közben Tacskóul nyüszmörög, és mondja, hogy mennyire fontos vagy neki, és hogy mennyire ott akar lenni veled mindig, hogy mennyire te vagy neki az élet, még akkor is, ha amúgy egy Tacskó megkérdőjelezhetetlenül a világegyetem ura. És bátor is, a végtelenségig. Az oroszlán is csak azért mondhatja magáról, hogy ő a dzsungel királya, mert a dzsungelben nincs Tacskó. Ha lenne, akkor szegény oroszlán is csak sunnyoghatna megtörten a Tacskó nyomában, mert egy Tacskó, az mindenkit helyretesz, megreguláz, fajtól, fajtától, és főleg mérettől függetlenül, és teszi mindezt jobb esetben közvetlenül a gazdi biztonságos lábai közt, fennhangon, mert egy Tacskó senkitől és semmitől sem riad vissza, talán csak saját tükörképétől.

Ha Chuck Norris-nak lenne kutyája, biztosan Tacskója lenni neki. Vagy mondjuk, eleged van a kertedből? Nem akarsz többé füvet nyírni, meg plántálni, meg szépíteni, meg rendezgetni? Sőt, jobban örülnél neki, ha inkább például off road pálya lenne a kerted helyén? Vagy olajat keresel, de nincs pénzed drága kutatócsoportokra meg fúrógépekre? Nincs más dolgod, mint beszerezni egy Tacskót, és várni egy kicsit. De tényleg csak egy kicsit. Vagy mondjuk gyűlölöd a rágcsálhatós kutyajátékokat, főleg azokat, amelyek csipognak? Add csak oda a Tacskódnak, és pikk-pakk szétkapja majd őket. Nem lesz több csipogás, az garantált…:) És szerintem minden országot Tacskóknak kéne vezetniük, és akkor jutna keksz mindenkinek, és megengedett lenne a nyilvános flakonropogtatás, meg cafatokra szaggatott papírzsebkendővel lenne puhán teli minden utca. És puffogni is lehetne mindenre és mindenkire, ha nem Tacskónak tetsző dolgot cselekszik éppen.

A Tacskó érti a viccet, csak nem szereti. A Tacskó a gazdit szereti…

…meg a kekszet