Magyar vizsla jellemzői

A magyar vizsla nagyon értelmes, engedelmes, tanulékony, nyugodt kutya. Voltaképpen rendkívüli adottságokat hordozó.. Éles szimatú, szenvedélyes apportírozási hajlamú állat. A vizet is nagyon szereti.

A vizsla értelmes, barátságos, kiegyensúlyozott és sportos kutya. Szeret tanulni készséges, és mindig nagyon engedelmes is. A gazdájához és családjához hihetetlenül kedves és hűséges. Nagyon szeret apportírozni és úszni, kiváló a szaglása és rendkívül kitartó. Ez a kutya nagyon szeret otthon lenni, a család társaságában.

A vizsla társas viselkedésével csak nagyon ritkán adódnak problémák, ez a kutya remekül megfér a fajtársaival. Ha megfelelő volt a szocializációja, akkor az egyéb háziállatokkal, valamint általában a gyerekekkel is jól kijön. Az ismeretlen látogatók érkezését ugatással jelzi, de ennél többet nemigen tesz.

A rövid szőrű magyar vizsla szőrzetével nagyon keveset kell törődni. A vedlési időszakban kopókesztyű segítségével távolíthatók el szőrzetéből az elhalt és kilazult szőrszálak; az év többi részében azonban mindig hullajtja a szőrét. A karmait röviden kell tartani.,

Az átlagos rövid szőrű magyar vizslát nagyon könnyű nevelni. Elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit kívánnak tőle, és nagyon szeret a gazdája kedvében járni. A hanghordozáson kívül más eszközökkel csak igen ritkán kell figyelmezni. Ajánlatos vele mindig következetesnek és egyértelműnek lenni.

A vizsla elsősorban vadászkutya, amelynek jó közérzetéhez nélkülözhetetlen a sok mozgás. Nem szabad megtagadni tőle a lehetőséget arra, hogy rendszeresen kihancúrozza magát. Az a vizsla, amelyik a szabadban levezethette az energiáit, a lakásban nyugodtan fog viselkedni.

Nagyon játékos, imád dolgozni, s szinte mindent az emberért tesz. Nem nevezhető egyemberes kutyának, a család minden tagját szereti, éppen ezért gyerekek mellé is előszeretettel ajánlják. Az teszi a legboldogabbá, ha az ember közelében kujtoroghat. Kiegyensúlyozott és élénk kutyáról van szó, akinek a legjellemzőbb tulajdonsága rendkívüli kapcsolattartó készsége. A vizsla szinte magától tanul, szívja magába a tudást, boldog ha az emberrel dolgozhat, örül egy simogatásnak is. Mindig az ember szemébe néz, mert még a tekintetével is a kapcsolatot keresi.

Miért imádjuk ezt a lógófülű barna kutyát?

  • Mert stabil idegrendszerű, nyugodt, kellemes, barátságos, szép, okos, hihetetlen könnyen kezelhető kutyák, akikkel együtt élni egy öröm, s mert hiányzik belőlük a dominancia az emberrel szemben.
  • Mert nem agy mosott vadászkutyák, nem notóriusan őrző-védők, de ha szükség van rá, az életük árán is megvédik családjukat.
  • Mert a keresési távjuk viszonylag rövid, sosem szöknek el, mert hihetetlen érzékeny, finom szájjal apportíroznak, mert imádnak és megvédenek mindent ami kisebb.
  • Mert boldogok vagyunk a társaságukban.
  • Mert az ágyban szeretnek aludni a takaró alatt, fejükkel a gazdi karján.
  • Mert ugyanolyan kellemesek családi kutyának, mint jók vadászkutyának.

Természetesen egy vizslát is el lehet rontani. Zárd be egész napra egy kennelbe, fektesd a hátára, hogy bebizonyítsd te vagy az úr, bánj ridegen, dominánsan vele, légy hozzá kemény, ez néhány biztos ”módszer” arra, hogy egy bizonytalan, félénk, boldogtalan vizslád legyen.