Idős kutyák örökbefogadása

Miért is fogadnál örökbe egy idős kutyát, amikor tele vannak a menhelyek, a fajtamentés, cukibbnál cukibb kölyökkutyával? Tényleg miért?

Nos, rengeteg emocionális és racionális indokot fel tudok sorolni.

Először az érzést, amikor elfacsarodik a szíved, ha ránézel őszülő pofájára, látod kelleténél görbébb lábacskáit, és szemében határtalan mély lelkét.

Gyakorlati oldalról nézve:

– Rengeteg oldal van a weben, ahol leírják, mire kell felkészülnie annak, aki kölyökkutyát akar az otthonába fogadni… természetesen a tárgyi feltételeknek egy idős kutya számára is rendelkezésre kell állniuk, de nyugdíjas kutyánk nem igényel 0-24 es felügyeletet.
– Minden valószínűség szerint szobatiszta, nem pisili körbe a szőnyeged.
– Nem fogzik, így nem is rág. Szét. Mindent.
– Megtanulta, hogy ha elmész, vissza is jössz, tehát nem bontja el az ajtót félfával együtt, míg te pl. bevásárolsz.
– Bírja az utazást, beéri kevesebb testmozgással is, nem kell futtatnod ahhoz, hogy aludjon kicsit, míg te dolgozol vagy a gyerekkel tanulsz.
– Jó eséllyel öregünk már szocializált, nem kell megtanítanod arra, hogyan kell viselkedni emberrel-állattal, hanem lassan, észrevétlenül illeszkedik majd be családodba, életritmusodat magáévá teszi, szó nélkül.
– Szép csendben szundikál a díványodon,és minden pillanatban boldog, hogy veled lehet.

A mi öregjeink nem tartogatnak meglepetést számodra, mint egy kölyökkutya. Pontosan el tudjuk mondani, mivel számolj, ha Magadhoz veszed. Tudjuk milyen a természete, milyen helyzetben hogyan viselkedik, milyen egészségügyi problémái vannak, ha vannak. Oltva, chipezve, féregtelenítve, szoros orvosi ellenőrzés mellett adunk örökbe kutyákat.

Igen, egy idős kutyát hamarabb elvesztünk. Ez szívszaggató. De ez nem lehet akadály, mert míg átkel a szivárványhídon, rengeteg fantasztikus élményben lesz részetek együtt, és Ő hálás lesz a puszta létedért.
Tudnod kell, a kistestű kutyák akár 14-16 évig is élhetnek. Megtagadni egy idősödő kutyától élete végére egy szerető, meleg otthont; csak azért, mert fájni fog ha elmegy… A veszteség része az életünknek, legyen szó emberről vagy állatról, akkor is, ha nem akarunk szembenézni vele. És arra sincs garancia, hogy egy kölyökként hozzád kerülő kutya meddig él, ezt se feledd.

Fogadj örökbe idős kutyáink közül, nem fogod megbánni 🙂