Szöveg címe


Újra indul a kennelsori kutyasuli

Újra indul a kennelsori kutyasuli, de ahhoz, hogy öt héten át 15 kutyánk okosodhasson, közöttük több tacskó csoportos is, ti is kelletek. Gyertek, legyetek egy-egy kutyánk iskolatársai.

Tárnoki Okosok: kutyaiskola a kennelsoron - önkénteseket keresünk!

A www.kutyatrening.hu csapata jóvoltából 2014. szeptember 20-án újra indul a Futrinka Egyesület tárnoki kennelsorán az öt hetes, "Tárnoki Okosok" néven ismert kutyaiskola, amely ellentétben a hagyományos iskolai oktatással sokkal inkább a kutyák szocializációjára, a kennelsoron túli élethez szoktatására helyezi a hangsúlyt. Összesen 15 kutya vehet részt az oktatáson, melléjük keresünk olyan önkénteseket, akik öt héten át meg tudnak jelenni a kennelsoron, hogy végigcsinálják velük a foglalkozásokat.

Az oktatás vezető trénere most is, mint a korábbi alkalmakkor: Győrfi Heni.

Az oktatások előtt legalább fél óra sétát biztosítani kell az adott kutyának, hogy az oktatásra már kicsit ráhangoltabban érkezhessen mind a felvezető, mind az érintett kutya.

Ennek figyelembevételével az alábbi időpontokra lehet jelentkezni:

13:30 - 15:00 (13:30-tól 30 perc sétával)
14:30 - 16:00 (14:30-tól 30 perc sétával)
15:30 - 17:00 (15:30-tól 30 perc sétával)

A programban résztvenni tervezett 15 kutya, akik közül a kutya leírása és a felvezető tapasztalata alapján lehet választani az alábbiakban kerül bemutatásra. A kutyaiskolára jelentkezni az info@futrinkautca.hu e-mail címen lehet.

1. Mex (nem igényel kutyás rutint)

Mex egy szálkás szőrű tacskó kan, oltott és ivartalanított. Emberekkel barátságos, más kutyákkal - kanokkal is - jól kijön. Pórázon szépen sétál, figyelmes, engedelmes. Kennel-szindrómás, emiatt extra odafigyelést igényel, hiszen magára hagyva a farkát kergeti. Mind a fizikai, mind a szellemi lefárasztása hozzájárul ahhoz, hogy a rosszul rögzült szokásból ki tudjon lépni.

2. Bozót (nem igényel kutyás rutint)

Bozót egy középkorú-idős, közepes termetű keverék kan kutya, oltott, de az ivartalanítására egyelőre nem került sor, mert nem volt műthető állapotban (a miskolci gyepmesteri telepről érkezett teljesen lesoványodva). Emberekkel barátságos, most már egyre figyelmesebb és kötődőbb is, kezdetben nem kereste az ember társaságát. Más kutyákkal viszont nem jön ki, de pórázon egy térben tartózkodni velük különösebb gond nélkül tud.

3. Tódi (nem igényel kutyás rutint)

Tódi egy talán vizsla ősökkel is rendelkező, közepes termetű keverék kan kutya. Agilis, lendületes, emberekkel (gyerekekkel is) maximálisan megbízható, érdeklődő, kedves. Más kutyákkal fenntartással jön ki, a szukákkal is hajlamos dominánsan viselkedni, nem annyira a kutya neme, mint habitusa határozza meg Tódi reakcióit, a nem domináns kutyákkal nincs gondja. Egy vicces, minden lében kanál kutyabácsi, akivel élmény a séta, de a foglalkozások is azok lesznek.

4. Kojak (nem igényel kutyás rutint)

Kojak egy középkorú magyar vizsla kan, Tódi társa, így ők nem is lenne szerencsés, ha egy csoportban lennének, mert ha Tódi ott van, Kojak mérsékelten figyel az emberekre. Amúgy egy nagyon kedves, nyugodt, nem túl okos, kicsit lassabb felfogású, de nagyon jószándékú kutya, aki más kutyákkal is jól kijön.

5. Tóbiás (aktivitása miatt kutyás rutint igényel)

Tóbiás egy fiatal, lendületes, hebrencs vizsla keverék kan, aki hajlamos túlzásokba esni, ha a másoknak csaholásról, ugatásról van szó, de amúgy barátságos más kutyákkal, elsődlegesen a szukákkal. Imád felugrálni, labdázni, nem csak élelemmel, hanem játékkal is remekül motiválható. A figyelme hajlamos elterelődni, így folyamatos kontaktust igényel. Nagyon jó idegrendszerű, könnyen és gyorsan tanuló kutya, akinek egy aktív felvezető lenne az igazi, számára biztos, hogy több, mint fél óra séta kell ahhoz, hogy az oktatáson már érdemben oda tudjon figyelni.

6. Vilinger (problémás, kutyás rutint igényel)

Vilinger egy törpe tacskó keverék kan, de egy igazi terminátor, így tényleg rutinos felvezetőt keres, aki nem esik kétségbe, ha egy kutya őrjöng mellette, s akkor sem, ha esetlegesen egy-egy esetben odakap. Vilinger sajnos jelenleg így kommunikál, mert megszokta, hogy minden úgy van, ahogy ő akarja, innen próbáljuk visszaterelni a hiearchiában egy kicsit alacsonyabb szintre. Nagyon erős a vadászösztöne, erre figyelni kell, illetve ő egyáltalán nem jön ki más kutyákkal jelenleg. A foglalkozások során a közömbösítés lenne az elsődleges feladat.

7. Fácán (nem igényel kutyás rutint)

Fácán egy apró termetű keverék kan, aki mindenkivel végtelenül kedves, alázatos, nagyon könnyen kezelhető, de hajlamos minden helyzetben elfeküdni megadása jeléül, így nála a négylábon tartás a nehezebb. Nem túl aktív, bújós, nagyon-nagyon emberközpontú kutya, akinek önmagában az, hogy valaki csak vele foglalkozik rengeteget fog jelenteni. Fácán enyhe szívféreg pozitív, de a szükséges védelemről gondoskodtunk esetében is, így nem jelent veszélyt senkire. A kezelése folyamatban van.

8. Barnu (ugatós-kapkodóssága miatt kutyás rutint igényel)

Barnu egy igazán kedves, barátságos, emberközpontú tacskó keverék kan kutya, aki imád labdázni, a megszerzett labdát kincsként őrizgeti. Más kutyákkal - kanokkal is - jól kijön, érdeklődő, intézkedős. Hajlamos ugatással kommunikálni, illetve néha csipked is, de soha nem rosszindulatból. Imád sétálni, tökéletesen mozog pórázon, figyelmes. Könnyen tanítható és élelemmel nagyon jól motiválható kutya.

9. Bajusz (kutyás rutint igényel)

Bajusz egy fiatal-felnőtt szálkás szőrű tacskó keverék kan, aki nem jön ki más kutyákkal, hebrencs és ugatós, így számára a kutyaiskolai foglalkozások leginkább arról kellene, hogy szóljanak, hogy pár másodpercre csöndben tudjon maradni akkor is, ha más kutyák vannak a környezetében. Nem engedhető össze más kutyákkal, mert gondolkodás nélkül nekik megy jelenleg, viszont fontos lenne, hogy ezen a viselkedésén csiszoljunk. Vilingerrel ellentétben ő azonban soha nem fogna vissza az emberre, az emberekkel maximálisan megbízható. Nagy mozgásigényű, aktív, élelemmel jól motiválható kutya.

10. Elic (nem igényel kutyás rutint)

Elic félős és szocializálatlan volt, amikor az Illatos útról elhoztuk, de mostanra egy tökéletes kutyalány lett, aki minden kutyával barátságos, tökéletesen viselkedik a problémás kutyák társaságában is, az emberekkel pedig végtelenül kedves. Jó idegrendszere miatt tökéletes családi kutya, így a felvezetőjének sem fog gondot okozni, ráadásul Elic már előképzett.

11. Blende (nem igényel kutyás rutint)

Blende egy basset-tacskó, aki mindenkinek meg akar felelni, imádja az embereket, figyelmes és ragaszkodó, könnyen és gyorsan tanul. Más kutyákkal jól kijön, pórázon szépen sétál. Az alapfokú képzettsége egyelőre hiányzik, de sokat számíthat az örökbeadásánál, hiszen ezen kívül már nagyjából mindent tud is.

12. Zseton (nem igényel kutyás rutint)

Zseton egy felnőtt magyar vizsla kan, aki bújós és nagyon kedves, de nem annyira pörgős, mint egy átlagos vizsla, bár az aktivitási szintje neki is magas, mégis könnyen kezelhető. Emberközpontú, minden más kutyával barátságos, de kanokkal óvatosan kell azért kezelni. Élelemmel jól motiválható, az emberek társasága pedig önmagában jutalom. Zseton németországi partnerszervezetünkkel utazik majd gazdihoz, de addig is örülne, ha új dolgokkal ismerkedhetne meg.

13. Dixy Dee (termete miatt kutyás rutint igényel)

Dixy Dee egy hatalmas, jószívű óriás hölgy, aki már egyszer járt iskolába, így az alapokat ismeri, de a folyamatos, rendszeres emberi kontaktus nagyon-nagyon fontos számára, így szeretnénk őt újra beiskolázni. Más kutyákkal jól kijön, türelmes, nyugodt, jó idegrendszerű kutya. Tökéletes családi kutya lenne, de egyelőre sajnos nem bizonyíthat sehol, így amíg a kennelsoron él, nekünk kell változatossá varázsolni az életét.

14. Gamandor (termete miatt kutyás rutint igényel)

Gamandor egy néha morgós, határozott és domináns, de mégis megfélemlített kutya volt, amikor a gondozásunkba érkezett, de aztán a sok-sok foglalkozás, szeretet hatására szépen letisztult, s egy igazán jó karakterű, higgadt kutya vált belőle, akinek nagyon nagy szüksége van a napi lemozgatásra, s az egyéb, az agyát is igénybevevő foglalkozásokra. Már járt korábban is kutyaiskolában, de ő az egyik olyan kutyánk, aki sajnos már eleve régóta nálunk van, s várhatóan még jó ideig nálunk is marad, s akinek szeretnénk az iskolával extra foglalkozást is biztosítani.

15.  Vecse (ismeretlen előélete miatt igényel kutyás rutint)

Vecse friss érkező, de szeretnénk, ha tárnoki kennelsori tartózkodását máris egy ilyen jó, közösségi élménnyel kezdhesse, s mi is többet megtudjunk az emberekhez való viszonyáról olyan helyzetekben is, amikor valamilyen elvárással szembesül, illetve összességében is jó lenne róla alaposabb képet kapni, amire az öt hét intenzívebb kapcsolat jó lehetőséget biztosít. Amit már most is tudunk, hogy alapvetően nyitott, érdeklődő, jó állapotú kutya, aki örömmel van az emberek közelében, így biztosan jó élmény lesz vele a kutyaiskola is, akárki vállalja.

Fontos, hogy a 3 x 5 kutya kurzusbeosztását a jelentkező önkéntesek és a kutyák egymás melletti oktathatósága adja majd ki, illetve az is, hogy aki jelentkezik, biztosan vállalja az öt hetes elfoglaltságot, hogy egyik kutyánknak se kelljen önkéntes hiányában kiesnie a programból. A jelentkezésnél jó lenne, ha a preferált kutyatárs megjelölése mellett a "szóba jöhetnek még" kutyák is felsorolásra kerülnének, mert nem biztos, hogy az elsőként választott kutya tud majd a jelentkezővel iskolába járni, hiszen akár más már korábban jelentkezhetett érte. Előfordulhat, hogy valamelyik kutyánk az oktatás ideje alatt esik át az ivartalanításon (ilyenkor tölcsért viselnek, de a kutyaiskola idejére a kellő figyelem biztosítása mellett a védőeszköz levehető), illetve az is, hogy ideiglenes befogadóhoz vagy végleges gazdához költözik, ilyenkor lehetőség van a kurzus befejezésére vagy másik kutya választására a hátralévő időre.

A hangulat mindig jó, az oktatás végére nem csak a kutyákkal szokik össze a kis csapat, hanem egymást is megismerik. Reméljük, hogy korábbi segítőink közül is többel találkozhatunk idén is.

Az oktatás alatt a kennelsori lakók sétáltatása a hátsó kifutón történik, de ha valaki önkéntesként csak kutyát sétáltatni jönne, az oktatáson résztvevőkön kívüli többiek közül bármelyik kutyánk kivihető ebben az időszakban is.

Jelentkezni a kutyaiskolai foglalkozásokra az info@futrinkautca.hu e-mail címen lehet.

Reméljük, hogy idén is összejön a csapat!

Köszönjük!

Vissza...

Bankszámlaszámunk:

10404089-49575251-57561000
(K&H Bank)

Adószámunk:

18258473-1-43

HÍREK

Vásárolj bilétát és támogasd vele a Futrinkát!