Szöveg címe


Tárgyi adománygyűjtés: a család, ahol a holnap sem biztos...

A Futrinka Egyesület minden évben, általában a karácsonyi időszakban a támogatók, tagok, segítők bevonásával megajándékoz egy-egy szervezetet vagy rászoruló családot. Így kerültünk kapcsolatba Mariannékkal, akik a tavalyi ajándékozás egyik tartós élelmiszert és karácsonyfát kapó, a tárnoki szociális tevékenységet ellátó szakemberek által ajánlott családja voltak. Az első találkozás mindent meghatározott: a téli sötétben kivirágzó arcok a csomag láttán, a gyerekek örömébe csavarodó szülői bizonytalanság, a "jaj, de mi lesz holnapután" kínzó kérdése. Hideg volt, s a családnak nem nagyon volt mivel fűtenie, áram pedig egy jó ideje nem állt már rendelkezésükre, így nem csak világítani, de mosni sem tudtak igazán, a ruhák pedig a nyirkos hidegben inkább dermedtek, mint száradtak.

2014. március 23-i frissítés: 

A család köszöni szépen a sok-sok adományt! Alapvetően mindent kaptak, ami a listán szerepel, így a gyűjtést számukra befejezzük. Köszönjük mindenkinek, aki segített, hogy egy kicsit jobb legyen számukra legalább a tavasz kezdete. Reményeink szerint a mostani segítséggel egy kicsi erőt nyertek ahhoz is, hogy az életüket megpróbálják biztonságosabb alapokra helyezni valamilyen módon, s ebben a hirtelen jött jó idő, a napsütéses órák számának emelkedése is segítségükre lesz.

Igyekszünk a jövőben is odafigyelni embertársainkra, de elsődlegesen továbbra is a kutyák mentését vállaltuk önkéntes feladatunkként, így abban kell helytállnunk. Köszönjük mindenkinek, hogy segített!


Mariann és férje kettő gyermeket nevel, de rendszeresen felkeresi őket Mariann első házasságából született legnagyobb lánya is, akit a bíróság az édesapánál helyezett el. Vivi 13 éves, Niki 3 éves, Csabika 8 hónapos. A családfő egy másik, vidéki városban talált munkát, így ő ott él, csak időszakonként látogat haza, a ház körüli dolgok a beteges édesanyára maradtak. Mariannék életében a "semmi sem biztos" az egyetlen biztospont. A házat, amelyben laknak, a bank árverezi majd, mert a szülők halálát követően a lakáshitel törlesztőrészleteit senki nem tudta fizetni többé. Albérletre nincs pénz, hiszen ruhára, élelemre sem mindig akad. Az anya ebben a reménytelenségben is igyekszik feltartott fejjel vezetni a háztartást, ellátni a gyermekeit, s az utánuk hátramaradt apróságokat összegyűjti, hogy más rászorulókon segíthessen vele. Ha valaki, akkor ő tudja, hogy mennyit jelent egy akár jelentéktelennek tűnő segítség is, hiszen ezeken keresztül bukdácsol az élete. Neki természetes, hogyha valamire már nincs szükségük, azt más megsegítésére felajánlja.

Nekik szeretnénk gyűjteni, mert hisszük, hogy egy picit lehet jobb, lehet könnyebb. Szeretnénk, ha a napi gondokon túl egy kicsit foglalkozhatnának a jövőjük tervezésével, hogy amikor menniük kell, legyen megoldásuk, legyen irány, amerre elindulhatnak. Nem kérünk pénzt, nem is gyűjtünk pénzbeli adományt, bár kétségtelen, hogy ez lenne a legkézenfekvőbb segítség. Tudjuk, hogy azoknak sem nagyon van, akik erre a felhívásunkra segítséget nyújtanak majd Mariannéknak. De azt is tudjuk, hogy minden családban akad ez-az, amit már nem használnak, amire már nincs szükség vagy marad a polcon tartós élelmiszer, amelyből talán nem nagy probléma adni. Meg kellene egy plüss cica is. Az mindenképpen kellene...

Az adományok listája, amelyeknek nagyon örülne a család:

- tartós élelmiszer, bármi és bármennyi,
- tüzifa,
- palackos gáz,
- az áramhiányt egy 95-ös benzinnel működő aggregátorral pótolják, ehhez kellene benzin,
- automata mosógép, centrifugával (kis energiafogyasztású),
- ruhaneműket az alábbi méretek szerint:
Vivi 152-es ruhákat hord és 35-36-os cipőt, jelenleg nincs tornacipője, az lenne az egyik legsürgetőbb,
Niki 104-es méret, de attól felfelé is jöhet minden, mert gyorsan nő, jelenleg 27-es a lába, s nagy szüksége lenne kinti és benti cipőre is,
Csabika 74 cm és efeletti ruháknak örülne,
Mariann L-es női méret, a lába 38-39-es,
- bébiétel,tejpép, tápszer, illetve popsitörlő, pelenka (Csabika jelenleg 9 kg),
- csőrös pohár, cumi, cumisüveg,
- mosópor, öblítő, fürdető és tisztálkodási szerek, tisztítószer,
- ülőbabakocsi (állítható háttámlás),
- etetőszék,
- bébikomp,
- néhány szék, s talán egy asztal is,
- egy nagyobb, gardrób szerű szekrény,
- egy kinyitható kanapé,
- konyhai eszközök: pohár, bögre, fazekak (este ezekben forral az édesanya vizet a fürdéshez),
- lányka bicikli vagy futóbicikli,
- műanyag homokozó és bele homok,
- nyári paplan, polár pokróc,
- játékok: építőkocka, mesekönyvek,
- rajzeszközök: papírok, filc, zsírkréta, színes ceruzák, tollak,
- iskolai füzetek, 
- egy serdülő lányos iskolatáska,
- egy "ömlesztve tartó" tolltartó szintén egy serdülő lány számára (nem a bedugós fajta),
- zseblámpa, elemek,
- Nurofen a gyermekek számára, vitaminok,
- kutyaeledel, illetve bolha- és kullancs elleni kezelés, valamint féreghajtó a kutyának, akitől félnek, így megkötve tartják... (nekünk sajnos ezt is nagyon nehéz látnunk, de itt most nem kiemelni akarunk bárkit is a meglévő közegéből, csak segíteni
Nem új dolgokat kérünk, hanem azokat a dolgokat, amelyekre már nincs szükség, megunt vagy használaton kívüli tárgyként őrizgettük őket céltalanul. Most itt a cél: egy családon segíthetünk velük!

A nagyobb tárgyak szállításában sajnos nem tudunk segíteni, így kérjük, hogy csak olyan ajánljon fel kihúzhatós kanapét vagy gardróbszekrényt, aki a szállításban is tud segíteni. A kisebb dolgokban Budapestről igyekszünk szállítási segítséget nyújtani, de előzetes egyeztetést követően személyesen is átadhatók az adományok a családnak, illetve postai úton is elküldhetők. A család címét e-mail kérésre adjuk csak ki biztonsági okokból - az info@futrinkautca.hu e-mail címre küldött e-mailre válaszul már küldjük is. 

Kérjük, hogy aki csak tud, segítsen azzal is, hogy minél több emberhez eljuthasson ez az üzenet. Egy család üzenete, akik segítségre szorulnak. Köszönjük!

(A családdal való kapcsolattartást Haszon Zsu vállalta és végzi, a bejegyzésben szereplő képeket Kovács Szonja készítette.)

Vissza...

Bankszámlaszámunk:

10404089-49575251-57561000
(K&H Bank)

Adószámunk:

18258473-1-43

HÍREK

Vásárolj bilétát és támogasd vele a Futrinkát!