Szöveg címe


Szívtérkép

2014. óta minden védencünket szűrjük, a jelenleg gondozásunkban lévő kutyák közül 12 kutya szívférges, 5 pedig olyan, aki szívférgesen került hozzánk, de a lassú kezelési módszerrel többszörösen újratesztelten is meggyógyultak.

A szívférgességgel kapcsolatban sokféle vélekedés létezik, az egyik legáltalánosabb az, hogy Magyarországon nincs, csak azok az állatok fertőződnek, akik mediterrán országban jártak.

Ez viszont mostanra egyértelműen kimondható, hogy TÉVEDÉS. Olyan kutyák kerülnek hozzánk szívférgesen, akik nem hogy mediterrán országban, hanem a lánc végéről máshol soha nem jártak...

A másik vélekedés, hogy nagyon maximum a déli országrész az érintett, hiszen ott magasabb az átlagos hőmérséklet.

Jelenleg ezt sem tudjuk megerősíteni, mert egyelőre abból, amit látunk, a földrajzi elhelyezkedésnek nem ez a módja a mértékadó.

Mit látunk a mi, nem tudományos térképünk alapján?

Hogy jó eséllyel itt van az a szúnyog, amelyik ezt a parazitát terjeszti. Hogy jó eséllyel ez a szúnyog azokon a területeken fordul elő nagy számban, ahol lápos-mocsaras, kisebb-nagyobb és több összefüggő vízfelület áll rendelkezésre. Ilyen a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Tisza-tó környéke. Ezen vizes élőhelyek körüli területről jött a legtöbb szívférges kutyánk...

Elgondolkodtató, mert az ott már nem a mediterráneum, nem a déli határvidék.

Elgondolkodtató, mert a szívféreg szűrés, a szívféreg elleni védekezés még mindig nem általános.

Igyekszünk minél több ember figyelmét felhívni arra, hogy a szívféreg már nem csak "mese", igyekszünk az ezt még mindig tagadó állatorvosokat is megkérni, tájékoztatni, hogy igenis figyeljenek oda erre, s közben reménykedünk, hogy majd jön valaki, aki nem állatvédő, de érdekli a téma, s mintát vesz, kutat, elemez, s hogy általánossá válhat a parazitát terjesztő szúnyogok valamilyen módon történő irtása úgy, hogy a védelem alatt álló tájegységek integritása se sérüljön.

Addig is, ahogy alakulása óta, a Futrinka Egyesület az egész ország területéről ment kutyákat továbbra is. A szívférges kutyáink számára az ún. lassú módszer jelenti az utat a gyógyuláshoz, nem tesszük ki őket egyéb, a kezelésből fakadó túlzott veszélynek.

Ezek a kutyák viszont tartósan beragadnak, így a mentési kapacitásunk szép lassan szűkül.

Jövő hónapban újra jelentkezünk, addig pedig mindenki, aki még nem tette: csináltasson egy gyorstesztet a kutyájának, s gondoskodjon a megelőzésről! Köszönjük!

 

Vissza...

Bankszámlaszámunk:

10404089-49575251-57561000
(K&H Bank)

Adószámunk:

18258473-1-43

HÍREK

Vásárolj bilétát és támogasd vele a Futrinkát!