Szöveg címe


Márciusi szívféreg térkép

A Futrinka Egyesület 2016-ban szeretné a gondozásába került kutyákon keresztül felhívni a figyelmet a szívférgességre, hiszen ez a parazita már jelen van, és mostanra azt is kijelenthetjük, hogy a terjesztésben szerepet játszó szúnyog is meghonosodhatott az országban, hiszen olyan eseteket is regisztrálunk, ahol kizárt, hogy az adott kutya valaha is járt volna külföldön.

Januárban az előző évről a gondozásunkban maradt, szívférges kutyákkal indítottuk a térképet, és ahogy egy-egy új védencünket pozitívra teszteltük, úgy sokasodtak a képek.

Elmondható, hogy a Tisza teljes vízgyűjtő területéről van érintett kutyánk, fokozottan érintett Csongrád, Szarvas és Debrecen térsége, de Miskolc környékéről is van kezelés alatt álló kutyánk. 

Megdöbbentő, ugye?

Sajnos a fertőzés terjedéséhez a szúnyogokon kívül a tájékozatlan gazdák is hozzájárulnak. Mi pedig épp erre szeretnénk felhívni a figyelmet: a szívférgesség megelőzhető.

Akárhol is élünk az országban, mindenképpen szűressük a kutyáinkat - ez az első lépés.

Negatív teszt esetén egy, a lepkeszúnyogok ellen védő nyakörv (pld. Scalibor) vagy spot-on (pld. Advocate) tökéletes, illetve ha a kutya háromhavonta kap egy Milbemax féreghajtót, amely a szívféreg lárváit is irtja a többi féreghajtóval ellentétben, akkor a prevenciós ágon megtettünk mindent, ami egy felelős gazdától telik.

Pozitív teszt esetén választhatunk a kezelés módját illetően. Mi nem fogjuk sem a méreginjekciós, sem a katéteres műtétet ajánlani, de aki ezt választja, az is egy-egy lehetséges megoldás irányába indul. A Futrinka Egyesület az ún. lassú módszert követi. Ennek van egy megelőzés része és egy kezelés része. 

A megelőzés része egy lepkeszúnyogok elleni nyakörvet jelent, hogy az esetleges microfilariákat ne vihessék tovább más kutyákra a fertőzött egyedről.

A kezelés része irtja a microfilariákat a vérből, tehát megakadályozza azt, hogy újabb, felnőtt szívféreg alakulhasson ki azokból a petékből, amelyeket a már a kutyában lévő férgek bocsájtanak ki magukból. Erre szigorúan 30 naponta Advocate cseppet használunk.

A másik részben a szívférgek táplálékául szolgáló baktériumok ellen lépünk fel egy legalább két hetes Doxycyclin kúra keretein belül. Csak ez az antibiotikum jó, és a kutyák emelt adagban kapják (napi 2x1), természetesen probiotikumokkal együtt.

Minden gyógyszerkúra után tesztelünk, ha a teszt negatív, akkor azt ismételjük laboratóriumban is, hogy biztos legyen az eredmény.

Ez a kezelés nem hoz gyors eredményt. Volt kutyánk, akinél ugyan 3-4 hónap alatt elértük a parazitamentességet, de jelenleg is van olyan kutyánk, aki több, mint egy éve kezelés alatt áll.

A szívféreg nem vicc, a szívféreg egy kegyetlen parazita, mert amikorra már tünetei lesznek, az állat menthetetlen. Csak a teszt mutatja meg, hogy érintett-e a kutyánk, nem a tünetei!

Teszteljétek kedvenceiteket! Ha mi 2014. óta minden védencünket szűrni tudjuk, nektek, gazdáknak ez nem lehet kérdés!Vissza...

Bankszámlaszámunk:

10404089-49575251-57561000
(K&H Bank)

Adószámunk:

18258473-1-43

HÍREK

Vásárolj bilétát és támogasd vele a Futrinkát!