Szöveg címe


Adventi Naptárunk

December 1-től 24 napon át egy-egy védencünk bemutatkozásával és kívánságaival adventi kalendáriumozunk.

December 1-től 24 napon át egy-egy védencünk bemutatkozásával és kívánságaival adventi kalendáriumozunk.
Számítunk majd rátok, mert a cél nem kevesebb, minthogy minél többjüket gazdához adjuk még idén, de addig is: összegyűjtsük számukra azokat a dolgokat, amire szükségük van.

A mi adventi kalendáriumunkban minden ablakocska mögött egy gazdira váró, csodálatos kis élet rejtőzik. Ismeritek mindannyiukat? Ha igen, akkor azért, ha nem, akkor azért kövessétek a napi bemutatókat.

Vilmosunkkal indul december első napja, s őt követik majd mindazok, akik a legrégebben kerültek a gondozásunkba.

A cikket folyamatosan bővítjük minden nap egy kutyával, de természetesen a facebook oldalainkon is nyomon követhetitek a "kalendáriumot".

December 18. KÁVÉ

Kávé egy fiatal vizsla keverék szuka, aki a nem megfelelő foglalkozás hatására túlnőtt gazdája lehetőségein, a viselkedése problémássá vált. Ilyenkor az emberek nagyrésze nem a saját dolgait változtatja vagy segítséget kér, hanem megszabadul a kutyától. Bőven 1% alatt van pedig a nem emberi melléfogás miatt nem kontrollálhatóan viselkedő kutyák aránya... Kávé a gondozásunkba került, s rutinos befogadó kezében igazán jó kutyává vált. Aktív, okos, más kutyákkal jól kijön. Fiatal kora, szép külleme és egyre szerethetőbb jelleme ellenére sincs még gazdánál. A mi oldalunkon már megtettük, ami neki az előrelépéshez szükséges, most már a saját családjában folytatná.

Kívánságlistája az alábbiakból áll:
- jutalomfalatok,
- láthatósági nyakörv,
- aktív kutyáknak való prémium táp.

A csomagokat a Vitahelp Egészségközpontba (1125 Budapest, Zsolna utca 27.) várja. A nevét rá kell írni.

Kávé linkje


December 17. VAJDA

Vajda egy fiatal német vizsla kan, aki soha nem fog tudni járni, aki vizelet- és székletürítési gondjai miatt pelenkát kell, hogy viseljen, aki úgy keres gazdát, hogy mi magunk is tudjuk, hogy vele nem lesz feladatmentes az együttélés. Vajda, ha eltekintünk a mozgássérültségétől, egy vidám, nyitott, barátságos kutya, aki bármekkora emberrel boldogan ismerkedik, a kutyákkal sem problémás. Legfontosabb feladatunk december 31-től új befogadó családot felkutatni számára, mert addig biztosított az elhelyezése.

A kívánságlistáján az alábbi dolgok találhatók:
- D-mannose por és tőzegáfonya kapszula, ezeket rendszeresen szednie kell,
- probiotikumok, Bolus Adstringens tabletta,
- játékok,
- szoktató, földre teríthető pelenka, Tena Lady L-es pelenka,
- ha valaki ügyes kezű, vagy rendelne egyet Amerikából: egy nagyméretű "csúszkazsák" vízhatlan aljjal és jó szellőzéssel a kocsin kívüli időre.

Vajda az ajándékait a Vitahelp Egészségközpontban (1125 Budapest, Zsolna utca 27.) fogadja. A dobozra írjátok rá a nevét.

Vajda linkje


December 16. VÁRDAI TÜCSI

Tücsi tíz éves és harapós. A tíz évét letagadhatná bármikor, mert agilis és lendületes, mégcsak nem is őszül. A harapósságot nem. Ha valami nem tetszik neki, odakaphat. Ha valaki csak úgy meg akarná érinteni, szintén. Nem is adjuk örökbe gyerekek vagy idős ember mellé. Más kutyákkal alapvetően jól kijön, de egyesekkel hepciás, inkább egyedüli kutyának ajánljuk. Szobatiszta, lakásban szépen viselkedik, de az élelemért ugat (kunyerál). Szóval Tücsi jelenleg nem egy egyszerű kutya, de ideiglenes befogadóhoz kerülhetett, aki vállalta őt átmenetileg, s aki mellett, ha lassan is, de csiszolódik.

Tücsi imádja a játékokat, azt szeretne ajándékba is:
- szétrághatatlan labdákat,
- kibelezhető plüssöket.

Ja, és jutalomfalatokat. Sokat.

A csomagját a Futrinka Egyesület székhelycímére (1115 Budapest, Fraknó u. 14/B) várja, a dobozra rá kell írni a nevét.


December 15. SZONÁR

Szonár egy kis termetű, tacskó ősökkel is rendelkező keverék kan, akinek az egri menhely kért segítséget. Baleset miatt csavarozni kellett a vállát, de az mostanra szépen meggyógyult. Szonár egy élénk, játékos, vidám kutya, aki remekül kijön más kutyákkal is, második kutyának is örökbefogadható. Sajnos érkezésekor szívféregre pozitív tesztet produkált, azóta kezelés alatt áll, reméljük, hogy hamarosan negatív lesz végre a teszt, de ez idő kérdése.

Szonár kívánságlistáján az alábbi dolgok szerepelnek:
- probiotikum, mert a 3 havonta esedékes antibiotikum mellé ez nagyon fontos,
- játékok, plüssök,
- jutalomfalatkák.

Ahogy a többi gazdátlanunk, úgy Szonár is egy gazdinak örülne a legjobban, most itt a nagy lehetősége, hogy minél több emberhez eljusson a híre.

A csomagjait a Futrinka Egyesület székhely címére (1115 Budapest, Fraknó u. 14/B) várja.

Szonár linkje


December 14. KÜLLŐ

Küllőről egyetlen kép volt elérhető egy alföldi gyepmesteri telep oldalán, s oda volt hozzá írva, hogy harap, így akár tacskó keverék is lehetett volna. Nem az, de amikor először kiegyenesedett, a szavunk is elállt a döbbenettől. Egy csont és bőr, csupa raszta kutya bukkent elő a nyakában, testén olyan lánc-műanyagszalag-őv kombinációval, hogy egyes részeit csak fémvágóval lehetett eltávolítani. Biztosan nem volt jó élete...

Küllő egy közepes termetű, mogorva tekintete ellenére is barátságos keverék kan, aki kijön más kutyákkal, de egyedüli kutyaként lenne a legboldogabb. A szőre gondozást igényel, illetve Küllő szívférgesség miatt kezelés alatt áll.

Küllő szeretne ajándékba:
- jutalomfalatkákat,
- szőrtápláló vitamint,
- nem sipolós plüssöket,
- probiotikumot.

Az ajándékokat a Futrinka Egyesület székhelycímén (1115 Budapest, Fraknó u. 14/B) várja. A dobozra rá kell írni a nevét.

Küllő linkje


December 13. PEJVA

Pejva egy felnőtt staffordshire terrier keverék szuka, a tavalyi karácsonyi ajándékunk. Egy út mellett tette ki valaki, ő meg sebesen, soványan várakozott, hogy visszamenjenek érte. Az eredeti kitevő nem ment. Mi viszont befogadtuk őt. Azóta nálunk várakozik, de nem lesz egyszerű gazdához adni, pedig emberekkel nagyon kedves, alázatos. A gondot az okozza, hogy más kutyákkal viszont nem jön ki, sőt, más állatokkal nem jön ki. Ilyenkor bepörög és agresszívvá válik, amiből egy rutintalan kézben hamar meglehet a gond, viszont a rutinos kutyásoknak jellemzően van másik kutyájuk... Szóval Pejva úgy keres gazdát, hogy a kennelsorról még sétára sem adjuk ki, csak néhány ember viheti ki.

Pejva ettől függetlenül megérdemelne egy családot, mert egy bújós eb, ha csak emberek veszik körül. A kívánságlistája a továbblépést szolgálná, ezekre vágyna:
- stafford fejre való szájkosár,
- világító nyakörv,
- szenzitív pocakra való száraztáp.

Az ajándékokat a Futrinka Egyesület székhelyén (1115 Budapest, Fraknó u. 14/B) fogadja, de a kennelsoron is átadható, személyesen. Ebben az esetben jutalomfalatokat is kér.


December 12. GIPSZ

Gipsz jó példa arra, hogy hiába tetszetős küllemű, kedves, szobatiszta és minden kutyával kompatibilis egy védenc, ha van valami "nem tökéletes" rajta, akkor már nem is kell. Gipszen pedig van nem tökéletes rész, az egyik mellső lába, amit nem használ rendeltetés szerűen, csak támaszkodásra. A vállában van egy lövedék, az okozta az idegsérülést, de sajnos a helyzet már nem visszafordítható. Gipsz természetesenmegtanult így élni, nem zavarja semmiben.

Gipsz kívánságlistáján az alábbiak találhatók:
- Chuck-it márkájú, szétrághatatlan labda
- vízben is használható játékok
- az esti sétákhoz egy láthatósági kutyamellény.

A felajánlásokat a Futrinka Egyesület székhely címén (1115 Budapest, Fraknó u. 14/B) várja postai úton. A dobozra rá kell írni a nevét.

Gipsz linkje


December 11. MÁLNA

Igen, jól látjátok, egy újabb gordon szetter, aki a legrégebben mentett kutyáink listájára felkerült. Ő Málna, a középkorú szuka, aki nagyon komoly viselkedési gondokkal került hozzánk, s a leadó gazda nem túlzott. Málna elviselhetetlen volt: folyton ugatott, pörgött, nem állt meg egy percre sem, hol letört volt, hol mániákusan felpörgött... Semmi nem használt, és egyetlen vizsgálat sem vitt minket közelebb a megoldáshoz. Aztán átesett az ivartalanításon, s varázsütésre lejöttek róla a sallangok, s megmaradt egy normálishoz közeli gordon szetternek, aki még mindig kicsit hangos és akaratos, nagyobb mozgásigényű, de nem elviselhetetlen. A nagyobb termetű kan kutyákkal jól kijön. Emberekkel barátságos, korábban gyerekek mellett élt, őket sosem bántotta.

Málna kívánságlistáján az alábbiak találhatók:
- jutalomfalatok,
- lazacolaj,
- kutya intelligencia játék.

A csomagokat a Futrinka Egyesület székhely címére (1115 Budapest, Fraknó u. 14/b.) várja. A dobozra írjátok rá a nevét!


December 10. PÖTYKE

Pötyke egy idős, extra félős és pánikra hajlamos rövid szőrű parson russel terrier szuka, akit érkezésétől szívféreg miatt kezeltünk, de mostanra már több körben tesztelten negatív, megszabadult ezektől a parazitákkal. Pötyke más kutyákkal jól kijön, az emberekkel nagyon nehezen oldódik fel, hosszú és nagy türelmet igénylő vállalkozás, amíg valakit elfogad, de utána már egy tündéri, könnyen kezelhető kutya. Nem terrieresen pörgős!

Pötyke kívánságlistáján az alábbi dolgok vannak:
- időskori vitaminok,
- egy Scalibor nyakörv (a kisebb méret),
- egy puha, mosható kutyaágy.


Pötyke linkje


December 09. BENI G.

Beni egy tíz év körüli gordon szetter kan, aki gazdái válásakor vált feleslegessé, de talán az ő szempontjából nem is baj, mert láncon élt. Ennek megfelelően nem is volt egyszerű eset, harapott, amikor valami nem úgy alakult, ahogy elképzelte. Mostanra nagyon sokat finomodott, de gyerekek és idős emberek mellé nem adjuk örökbe. Más kutyákkal jól kijön, de egy aktív gazdi mellett azt sem bánná, ha egyedüli kutyaként élhetne.

Egy daganat miatt a péniszét le kellett operálni, a vizeletelvezetés hátsó kivezetése mellett, így úgy pisil, mint egy szuka, illetve fontos megelőzni a bakteriális fertőzéseket is esetében.

Beni G. kívánságlistáján az alábbi dolgok szerepelnek:
- tőzegáfonya kapszula
- D-mannose kapszula - a vizelet baktériummentesítésére
- jutalomfalatkák

Beni G. csomagját a Futrinka Egyesület székhely címére (1115 Budapest, Fraknó u. 14/B) várja postai úton. A csomagra írjátok rá, hogy Beni G.

Beni linkje

December 08. BENCE BÁCSI

Bence bácsi a szívünk csücske. Persze nem indult egyszerűen a mentett élete, halott gazdája mellől vitték be, akit védelmezett, s utána sem volt kedves senkivel. Nálunk szépen kinyílt, de idegenekkel még mindig vannak fenntartásai, viszont nem lehet nem szeretni őt.

Bence bácsi kívánságlistája a rozoga ízületeire koncentrál:
- 100 mg-os Rimadyl
- porcerősítő
- öregkori vitaminok.

A csomagokat a Futrinka Egyesület központi címén (1115 Budapest, Fraknó u. 14/b) várja. A csomagra írjátok fel a nevét!

Bence Bácsi linkje


December 07. AZONNAL


Azonnal tacskó csoportos, és több mint egy éve, egy tacskó keverék társaként került hozzánk. Egy észak-magyarországi mellékúton tette ki valaki őket, a kutyák pedig nem mozdultak az út mellől... Egy kerékpározó kislány talált rájuk, fiatal kora ellenére ő szervezte meg a menekülésüket, mi pedig a gyakorlatban le is bonyolítottuk. Szerencs?tlenségükre mindketten szívférgesnek bizonyultak, de a több, mint egy év kezelés a lassú módszerrel eredményre vezetett: Azonnal megszabadult ezektől a parazitáktól.


Azonnal egy kedves, de nem tolakodó kutyalány, aki ugyan jól kijön más kutyákkal, de nem sértődne meg azon sem, ha valaki egyedüli kutyának szeretné. Csak benti tartással. 

Azonnal középkorú, közepes-nagy termetű és szuka. Igazi ölelgetni való selyembundás.

Az ő kívánságlistáján az alábbi dolgok vannak:
- jó minőségű light táp,
- egy Scalibor nyakörv,
- szőrtápláló vitaminok,
- lazacolaj.

A csomagját a Futrinka Egyesület székhely címére (1115 Budapest, Fraknó u. 14/B) várja kizárólag postai úton, a dobozra rá kell írni a nevét.


December 06. TITUSZ

Titusz egy magyar vizsla kan, akit egy vidéki gyepmesteri telepről mentettünk. Nem volt egészséges, műtétre szorult egy, a szájában lévő daganat miatt, illetve sajnos az is kiderült, hogy szívférges, így sikerült magát a hátrányos helyzetű kutyák közül a senkinek sem kellő kutyák közé átsorolnia. Pedig Titusz egy nagyon jó kutya.

Jelenleg ideiglenes befogadónál él, lakásképes jószág, szobatiszta, egyedül hagyható. A város zajait ismeri, autózni is szeret. Az emberekkel barátságos, más kutyákkal sincs gondja. Nem hiperaktív, de szeret kirándulni, játszani. Mostanra már a szívférgeitől is sikerült megszabadulnia, s ugyan fiatalabb ő sem lesz, de méltatlan, hogy egy ilyen jó kitya egy éve nrm kell senkinek.

Titusz ajándékos kívánságlistáján az alábbi dolgok vannak:
- jó minőségű, pld. "Chuck it" típusú labda,
- béta-glükán kapszula (pld. Now típusú),
- minőségi senior kutyatáp.

Titusz az ajándékait a Vitahelp Egészségügyi Központba (1125 Budapest, Zsolna utca 27.) kéri postázni, a dobozon fel kell tüntetni a nevét.

Titusz linkje


December 05. ÜGYES


Ügyesnek még soha nem volt gazdája. Soha. Ha csak ennyit írnánk, valószínűleg arra is sokan felkapnák a fejüket, de hozzá kell tennünk, hogy esetében az, hogy egy vidéki menhelyen cseperedett, mint a gomba, sem segített. Ügyes szocializációja hiányos maradt, nagyon félénk, az új helyzeteket lassan dolgozza fel. Kan kutyákkal kijön, az embereknek nem ugrik elsőre boldogan a nyakába, sokadjára sem. Ő máshogy szeret. Nyugodt helyen élő családot keres, ahol bónuszban a türelem is végtelen.

Ügyes kívánságlistájában az alábbi dolgok vannak:
- aktív kutyáknak való prémiumtáp (az idegeskedéshez sok energia szükséges),
- kisdobozos, jó minőségű konzerv,
- M-es méretű kutyahám.

Ügyes ajándékát lehet postázni a Futrinka Egyesület székhelycímére (1115 Budapest, Fraknó u. 14/B), vagy személyesen átadható a tárnoki kennelsoron. Az ajándékcsomagra írjátok rá Ügyes nevét.

Ügyes linkje


December 04. VIGYORI

Vigyori egy idősödő terrier keverék a világon legviccesebb csonka, farokbojtban végződő farkincával, amorf testalakkal - mint egy kismalac, nem mint egy kutya - és kajla fülekkel. A gazdájától vették el, mert nem jól tartotta, de aztán valójában a nagy megmentők sem igen néztek felé sem, így nem látták, hogy mennyire fázik, hogy mennyire igényli a szeretetet.Mi viszont láttuk. Így került át a gondozásunkba.

A kennelsori élet után bentlakásos panziósként egy átmeneti családba került, ahol megtudhattuk róla, hogy örökrw vontatva fog sétálni, soha nem lesz egy visszafogott kutya, ha böfögésről vagy pukizásról van szó, hogy a lakásban összeszoktatható a macskával, de szabad területen minden kisállatot levadászik, hogyha vizet vagy sarat lát, neki abba bele kell mennie, hogy türelmetlenségében végigkommentál bármilyen autóutat, hogy... Vigyori egy karakter kutya Nem a tipikus kutya, nem az átlag kutya. Ha valaki nem túl vonalas az életben, Vigyorival sokat fog nevetni.

Vigyori 2013 óta várja az igazit, aki még nem jött el érte. Gazdát keres, leginkább egy végleges otthonnak örülne.

Az adventi kívánságlistáján az alábbi dolgok találhatók:
- bebújós polár kutyahálózsák,
- világítós nyakörv,
- jutalomfalatok minden méretben és típusban.

A csomagjait a Futrinka Egyesület központi címén (1115 Budapest, Fraknó u. 14/B) fogadja, innen eljuttatjuk neki. A dobozra rá kell írni a nevét!

Vigyori Linkje


December 03. IGLO

Iglo öt évvel ezelőtt egy vízmosásból került a gondozásunkba a mamájával és a testvéreivel. Mindenki gazdához került, Iglo is, de ahogy az sajnos lenni szokott: ebben az alomban is volt egy, akinek nem jöttek össze a dolgai, aki, ha nem állnánk minden védencünk mögött egy életen át, bajba kerülne.

Iglo egy tacskó méretű, kistermetű kutya. Idegenekkel nehezebben oldódik fel, de akiket ismer, azokkal barátságos, azokhoz ragaszkodik. Iglo más kutyákkal jól kijön, a lakásban szépen viselkedik, szobatiszta, egyedülhagyható. A városi zajokhoz, autózáshoz hozzá van szokva.

Iglo kívánságlistáján az alábbi dolgok állnak:
- puha és kemény jutalomfalatok,
- egy puha, mosható fekhely.

Természetes Iglo is egy gazdinak örülne a legjobban, így minden megosztás egy potenciális esélyt jelent számára, hogy rátaláljon az igazi. Az adventi kérését a Futrinka Egyesület központi címére (1115 Budapest, Fraknó u. 14/B) lehet eljuttatni postai úton. A dobozra rá kell írni a nevét.

Iglo linkje


December  02. PÁTKA

Pátka egy trükkel került bele valójában az adventi naptár csapatába, de megérdemelten, hiszen valóban a második, legrégebben a gondozásunkba került kutya. Közben viszont éveket töltött gazdánál, majd egy széthulló családból immáron keverék társával együtt került vissza hozzánk. Pátka újra gazdát keres, s mi reméljük, hogy erre nem kell sokat várnia, hiszen még most sem idős, ráadásként kiegyensúlyozott, kedves, nyugodt kutya. Azt, hogy milyen, ha cserben hagyják, már többszörösen megtapasztalta, most már tényleg egy olyan, szerető gazdit keres, aki tűzön-vízen át is kitart mellette.

Pátka adventi kívánságlistájára az alábbi dolgok kerültek:
- puha és kemény jutalomfalatok,
- kutyavitaminok,
- egy Scalibor nyakörv.

Ha bármelyikkel meg tudjátok őt lepni, a Vitahelp Egészségközpontja (1127 Budapest, Zsolna utca 27.) tudjátok a csomagját eljuttatni - kérjük, a nevét tüntessétek fel a dobozon!


Pátka linkje


December  01. VILMOS

2008-ban vettük őt át a szentendrei gyepmesteri telepről, ahová a környező erdőből került. Vilmos életében, a szocializáció szempontjából fontos időszakban kimaradt az emberrel való kapcsolat, így Vilike inkább hasonlít egy vadállatra a viselkedését illetően, mint egy civilizált kutyára. Nem keresi az ember társaságát, idegenek jelenlétében nem is mutatkozik, pórázon nem sétál, nem megérinthető. Vilike valószínűleg az "örök futrinkás" kutya, de azért reménykedünk, hogy egyszer rátalál az igazi. Más kutyákkal jól kijön, a kanokat is elfogadja.

Vilike felett is eljár lassan az idő, illetve szeretne jó szőrben és remek kondiban maradni, így ő az alábbi dolgoknak örülne:
- időskori vitamin,
- puha és kemény jutalomfalatok,
- egy furminátor fésű (nem a legkisebb, de nem is a legnagyobb méretben).

Az ajándékait át lehet adni személyesen Tárnokon, illetve postázható a Futrinka Egyesület székhely címére (1115 Budapest, Fraknó utca 14/B.).

Köszönjük, ha megosztjátok Vilmosunk bejegyzését, holnap már nyitjuk a kalendárium következő ajtaját egy másik kutyával!


Vilmos Linkje


Vissza...

Bankszámlaszámunk:

10404089-49575251-57561000
(K&H Bank)

Adószámunk:

18258473-1-43

HÍREK

Vásárolj bilétát és támogasd vele a Futrinkát!