Szöveg címe


A kinti tartás is ugyanolyan jó - miért nem adtok így örökbe?

Mi szól a csak kerti tartás ellen - avagy miért döntöttünk alakulásunkkor úgy, hogy csak benti tartással adunk örökbe?


Gamandor is családtag szeretne lenni
Az egyszerű válasz: mert ez ellenkezik az Egyesület örökbeadási protokolljával. Ami igaz is, de általában azokat, akik ezzel a kérdéssel támadólag nekünk ugranak, ez nem nyugtatja meg, sőt! Sokszor olvastuk már, hogy miféle állatkínzók vagyunk, mert nem adunk oda csak kerti tartásra egy-egy kutyát, de mi inkább leszünk "állatkínzók", mintsem bármelyik védencünk számára rosszabbat adjunk, mint amit adhatnánk. S bár alapvetésként azt gondoljuk, hogy aki nem tudja elfogadni az örökbeadási feltételeinket, az ne tőlünk akarjon kutyát, igyekszünk összefoglalni, hogy miért született meg alakulásunkkor ez a döntés.

Mi szól a csak kerti tartás ellen - avagy miért döntöttünk alakulásunkkor úgy, hogy csak benti tartással adunk örökbe?
A biztonságos falka

Amikor egy kutya együtt él a saját gazdáival, egy szoros, egymásra utalt csoportot, ha úgy tetszik, falkát alkotnak, amelynek a kutya is szorosan részét képezi, s pontosan tudja, hogy ő oda tartozik, s hogy a hierarchiában hol helyezkedik el. A kutya megtanul kötődni, s érzelmileg is kapcsolódik az őt örökbefogadókhoz amellett, hogy megtanulja az együttélés szabályait. Tapasztalataink szerint továbbá nem csak a kutya kötődik jobban, hanem az örökbefogadók is szorosabb érzelmi köteléket alakítanak ki a kutyával, ha a hajlékukat és nem csak a kertjüket osztják meg vele, így sokkal természetesebb a napi séta, az együtt kirándulás és minden ilyesmi. A kerti kutyák hamar megtanulják, hogy "most túl hideg van" ahhoz, hogy a gazdi foglalkozzon velük, vagy túlságosan esik az eső, vagy túl koszos a kutya bundája ahhoz, hogy a gazdi a kutya közelében akarjon tartózkodni. A távolságtartás pedig a vágyat fokozza, így a kutya ugrál, lelkesedik, figyelmet követel, ami csak rosszabbá teszi a helyzetet, hiszen "jaj, koszos a mancsod, ne ugráld össze a ruhám". A benti tartás tehát a valahová tartozást és az érzelmi köteléket, biztonságos adja meg a korábban nélkülöző kutya számára, mi pedig ezt elengedhetetlennek tartjuk.

A rövid szőr nem melegít, a test fűtése rendkívüli energiát igényel a kutyától
A biztonságos elhelyezés

A kutyák az örökbefogadásukat követően nem kötődnek azonnal, illetve vannak szökésre hajlamosabb kutyák is, akiket vonz a külvilág, így nincs az a kert, ahonnan ne tudná egy szökni akaró kutya megtalálni az utat kifelé: akár a kerítésen át, akár alatta. Mi nem azért mentjük meg ezeket a kutyákat, hogy utána egy autó alatt végezzék, vagy örökre elvesszenek, nem szeretnénk megadni a véletlen esélyt sem, hogy el tudjanak szökni, mert felügyelet nélkül maradnak egy nyitott területen. Emellett ezeknek a kutyáknak ez előélete sem ismert, így nem tudjuk, hogyan reagálnak egy hirtelen viharra vagy ha valaki petárdát dob az udvarba, vagy csak valami nagy robajjal jár - könnyen megriadhatnak, s egy pánikba esett kutya menekül, a kertből pedig kifelé vezet az út. Emellett sajnos meg kell emlékezni a rosszindulatú szomszédokról, akik feljelentik a gazdit, ha a kutya ugat, márpedig a kertben tartott kutyák többsége előbb-utóbb őrzi a területét, s az ugatással jár. Egy kertbe bármit be lehet dobni, így nem lehet kizárni azt sem, hogy valaki méreggel akarjon bosszút állni a kedvencünkön, illetve ha valaki egy ivaros szaporítós alanyt gondol felfedezni valahol, akár el is lophatja. Nem, ennek nem szeretnénk egyik kutyánkat sem kitenni: még a kennelben élő kutyáink sem maradnak soha felügyelet nélkül a kifutón, amikor nincs velük ember, biztonságosan zárt helyen vannak, ahonnan nem tudnak megszökni.

Elhanyagolt szőrzet - a kertbe ez is jó lesz?
A kert emellett túlságosan kiteszi a kutyát az időjárásnak, ha esik, ő ázik, ha hideg van, ő óhatatlanul ki van téve ennek, hiszen hiába a fűtött kutyaház, attól ő még kimozog onnan, így pedig az olyan betegségeknek is nagyobb az előfordulási esélye, mint a felfázásos betegségek, illetve a későbbiekben az ízületi betegségek. Emellett a hosszabb szőrű kutyák esetében a csak kerti tartás sokszor az elhanyagolt szőrzetet is eredményezi, hiszen miért trimmeltetné meg valaki a kutyáját, ha úgyis a kertben van.

Mivel Egyesületünk olyan kutyafajtákat is ment, amelyek hajlamosak a szabadtéri alkotásra, így a kert is veszélybe kerülhet, hiszen aki látott már egy óriás lyukakat ásó tacskót, az tudja, hogy mellettük egy kert az nem marad sokáig kert amúgy sem, de a lyukak tökéletesek a kerítés alatti szökés előkészítéséhez is.

Még a hangulatváltozás is azonnal észlelhető
A biztonságos élet

Akivel együtt élünk, aki ott van mellettünk a lakásban, annak ismerjük minden rezdülését, mozdulatát, még az illatát is, így ha valami "elromlik", sokkal előbb észrevesszük, mintha csak egy buksi simogatás erejéig találkozunk a kutyánkkal. A bent tartott kutyák esetében bármilyen betegség vagy sérülés sokkal gyorsabban kiderül, s ez adott esetben az életüket is jelentheti.

Röviden tehát ezek az érvek, de valójában nem kell érvelnünk.Szeretnénk, ha mindenki megértene, egyetértene, s elfogadná ezt. Nincs az a kutya, akit mi egy kertben szeretnénk látni, s bár ezerszer is leírhatja akárki, hogy a kertben is milyen boldogak a kutyák, sőt, még boldogabbak, mint egy lakásba zárva, mi hiszünk abban, hogy egy rendesen lemozgatott, sok-sok ingernek kitett, de bent tartott kutya boldogabb.

Aki tehát tőlünk szeretne örökbefogadni, az elfogadja, hogy a kutya társ, s mint olyan, a lakásban a helye ott, ahol a gazdinak is. (Ez nem jelenti természetesen azt, hogy egy ágyban is kell aludni velük, ilyen előírásunk nincs. A legtöbbször ez valahogy mégis így alakul, de nem az előírásaink miatt.)

Végezetül: mi nem mondjuk azt, hogy aki kinn tartja a kutyáját, az egyben biztosan rossz gazdi is, ezt mi nem ítéljük meg, mint ahogy azt sem, hogy több szervezet ad kerti tartásra is örökbe kutyát, illetve sok helyen nem is ellenőrzik, hogy hová kerül a kutya (így mondjuk akár egy lánc végén is kiköthet), ez az ő dolguk. Nem szeretnénk magunkat összehasonlítani másokkal, mert az ő szabályaikat ők alkották meg, a mi szabályainkat pedig mi. És az örökbeadásainknál nem az ő, hanem a saját szabályainkra vagyunk tekintettel, erre kérünk tehát mindenkit, aki valamelyik kutyánk befogadására jelentkezik. Köszönjük!

Hektor ideiglenes befogadóinál most is lakásban él

Vissza...

Bankszámlaszámunk:

10404089-49575251-57561000
(K&H Bank)

Adószámunk:

18258473-1-43

HÍREK

Vásárolj bilétát és támogasd vele a Futrinkát!