Hol találom a gazdára váró kutyákat?

A gondozásunkban lévő gazdikeresőket a Gazdára várnak menüpontban lehet megnézni. (Természetesen lehetnek olyan kutyáink, akik még nem kerültek fel a gazdikeresők közé, mert pl. kórházi kezelés alatt állnak, vagy más okokból kifolyólag már gondozásunkat élvezik, de teljes gyógyulásukig még nem keresnek gazdát.)

Emellett segítséget nyújtunk egyéb - tehát nem a mi gondozásunkban lévő - kutyák hirdetésében is: ők a Közvetített gazdikeresők menüpontban találhatók. Fontos, hogy ha közülük bármelyik kutyával kapcsolatban lenne kérdése vagy örökbe szeretné fogadni, közvetlenül az adott ebnél megadott elérhetőségeken jelentkezzen. A közvetített kutya esetében jellemző, hogy családi okok miatt keres gazdát, így az eredeti gazda adja örökbe őt, vagy valaki találta, befogadta, de nem lett meg az eredeti gazda és a kutya hirdetésében tőlünk is segítséget kért. 

 

Mit kell tudni az örökbefogadható kutyákról?

Az Egyesületünk nem rendelkezik saját menhellyel. Tárnokon található bérelt kennelsorunkon helyezzük el a kutyákat, ahol a kutyákhoz jól értő, tapasztalt alkalmazottaink és önkénteseink foglalkoznak testi és lelki rehabilitációjukkal. Emellett egyre több ideiglenes befogadó is segít védenceink átmeneti elhelyezésében.

Az elhelyezés kiválasztásakor figyelembe vesszük az adott kutya előéletét (ha ismert), személyiségét (félénk, domináns.. stb), hogyan reagál szuka vagy kan kutyákra, férfiakra, gyerekekre, hogyan viselkedik hétköznapi szituációkban (pórázon való sétáltatás, autóban való utazás, szökési hajlam, váratlan szituációk). Különös figyelmet fordítunk védenceink megfelelő szocializációjára.

Nagyon sok helyről és sokféle előélettel kerülnek be hozzánk kutyák. Legtöbbjükről elmondható, hogy viszonylag gyorsan képesek az új szituációhoz alkalmazkodni. Megfelelő figyelemmel és szeretettel csodálatos fejlődést lehet náluk elérni.

Fontos, hogy nem célunk mihamarabb "túladni" a védenceinken. Arra törekszünk, hogy minél jobban megismerjük őket, s  a számukra legmegfelelőbb gazdához juttassuk őket.

Minden kutyánk oltva, chipezve, ivartalanítva kerül új gazdához. Az ivartalanítás a kölyök kutyák esetében a leendő gazda feladata, s ezt az Örökbefogadási szerződés is tartalmazza, ahogy azt is, hogy amennyiben valamilyen okból úgy hozza az élet, hogy meg kell válni a kutyától, az Egyesületre száll vissza a tulajdonjog.

 

Mi az örökbefogadás menete?

 

Az örökbefogadás menete kétféleképpen kezdődhet:

a.) Az általunk hirdetett gazdikereső kutyák közül az örökbefogadni kívánó érdeklődő kiválaszt valakit, és megkeres bennünket konkrét jelentkezésével emailben, az info@futrinkautca.hu címünkön.

b.) a leendő gazdi előre tudja, hogy milyen kutya illene a családjába (pl. gyermek-kompatibilis, fiatal, közepes termetű szuka kutyát szeretne) és ezt jelzi felénk, és ha ilyen kutya érkezik hozzánk vagy szerepel a várólistánkon, akkor jelentkezni fogunk.

 

Mindkét esetben kérjük, hogy írják meg számunkra a következő kérdésekre a választ:


- Milyen nemű/termetű/fajtájú stb. kutyát szeretne?

- A családban van másik kutya, másik állat, gyermek?

- Lakásban vagy kertes házban él? (Albérlet esetén a főbérlő a kutyatartást írásban kell, hogy engedélyezze!)

- Mennyi időt tud vele foglalkozni naponta?

- Volt-e már kutyájuk, milyen kutyás tapasztalatuk van?

- Családtagok hozzáállása? (kik a család részesei, mindenki feltétel nélkül elfogadja az új jövevényt?)

- Milyen a család időbeosztása, naponta átlagosan mennyi időt töltene egyedül a kutya?

- Mit tesz a kutyával, ha nyaralni megy?

- Milyen időtöltéseket tervez a kutyával (kirándulás, sport, vadászat?)


Fontos információ, hogy a kutyáinkat csak lakásba való beengedéssel adjuk örökbe, tehát kizárólagos kinti tartással nem. Ez azért is fontos számunkra, mert a kutyáinkat szeretnénk ha családtagként kezelnék, társként, a családi élet részeseként.

 

A fenti kérdésekre nincsenek jó vagy rossz válaszok. A kérdések azért fontosak számunkra, mert ezzel igyekszünk a család számára is a hozzájuk leginkább illő kutyát ajánlani. Hiszen nem csak a kutyának jó, de gazdáknak is jó, hogy ha a leendő gazda valóban azt a társat kapja, aki a meglévő életmódjához, kutyás tapasztalataihoz, körülményeihez a legmegfelelőbb. Van, hogy a kiválasztott kutya helyett mást ajánlunk, de ha ilyen előfordul, meg is indokoljuk. Ezzel próbáljuk kivédeni, hogy újabb traumát kelljen átélni azzal, hogy visszakerülnek gondozásunkba a kutyáink.

Amennyiben nem talált védenceink között az Ön elképzeléseinek megfelelő állatot, szintén javasoljuk, hogy keressen minket emailben, hiszen elképzelhető, hogy a várólistán szerepel olyan négylábú, aki jelenleg üresedő helyre vár vagy már örökbefogadható azelőtt is, hogy gondozásunkba kerülne.

 

Milyen feltételeknek kell megfelelnem, hogy gazdi lehessek?

 

A védenceink iránt érdeklődő gazdijelölt az Örökbefogadási Szerződésünk feltételeinek elfogadásával, aláírásával veheti magához a kiválasztott kutyát.

Az örökbefogadást részletes előzetes ismerkedés, beszélgetés és családlátogatás előzi meg.

A legtöbb esetben ragaszkodunk a személyes találkozáshoz, illetve ha a családban más kutya/kutyák is találhatóak, akkor az összeismertetésükhöz is.

Gyakran kapjuk a kérdést, hogy lakásban való tartás akadály-e. Nem akadály, a megfelelően sétáltatott és foglalkoztatott kutya remekül el vannak lakásban - a nagytestűek is.

Vidékre is minden gond nélkül adunk örökbe kutyát.

 

Nagyon szeretnék kutyát, elkötelezett vagyok, de nem tudom, hogy mivel jár, bírnám-e?

 

Ilyen esetekben ajánljuk az ideiglenes befogadói státuszt. Védenceinknek nagyon sokat jelent az, ha családi környezetben lakhatnak a gazdához kerülés előtt is

Ilyen esetben olyan ideiglenes gazdát keresünk a kutyának, ahol fejlődhet, szeretetben és megfelelő gondoskodásban lehet része, amíg el nem jön érte az igazi gazdi. Ez általában 3-4 hetet jelent, de egy esélytelenebb típusnál akár hónapokat is.

Remek lehetőség, hogy a kutyabarát megtapasztalhassa, hogy mivel jár az elkötelezettség a kutya iránt.

Nem titkok, hogy ideiglenes befogadóink nagy része szerelembe esik a gondozott kutyával és már nem kerül tovább máshoz. Ezt a lehetőséget kérjük jelezzék előre, mert akkor csak olyan kutyát ajánlunk, akit még nem ígértünk oda senkinek.

 

Mit kell tudnom a kutya egészségügyi állapotáról?

 

Az Egyesület védenceit jövőbe mutató elvek szerint menti: kutyáit veszettség és kombinált oltással, egyedi azonosító chippel ellátva, külső és belső élősködőktől mentesen adja örökbe. 

Az örökbefogadás előtt átesnek az ivartalanításon is a felesleges szaporulat és a későbbi egészségügyi problémák megelőzése érdekében.

Az Egyesületünkbe került kutyák alapos kivizsgálásnak esnek alá, minden problémát, amiről tudunk jelzünk a kutya leírásánál.

 

Mennyibe kerül az örökbefogadás?

 

Egyesületünktől nem kér örökbefogadási díjat.

Mivel állatainkat általában több oltással és minden esetben ivartalanítva kapják kézhez, kérjük, ha lehetőségük van rá, támogassák alapítványunk többi kis védencét - akár csak az örökbe fogadott állat oltásai, illetve műtétei árával. Egy-egy kutya mentése átlagosan kb. 30 ezer forint kiadást jelent az Egyesületünknek, tehát minimum ennyibe került az Egyesületnek az Ön által kiválasztott kutya. Természetesen ez csak információ.

Amennyiben támogatja Egyesületünket, azzal több kutyát is megment. Az örökbefogadással új hely szabadul fel nálunk. A támogatásával új kutyát menthetünk meg, aki helyére a gyepmesteri telepekre, menhelyekre szintén új kutya érkezhet.

Többféleképpen is támogathatod egyesületünket. Pénzbeli adományként egy összegben, vagy rendszeres kisebb összegű havi támogatással. (utalással vagy kérd sárga csekkünket).

Non-profit egyesületként kizárólag adományokból és a személyi jövedelem adó 1%-os felajánlásokból finanszírozzuk kiadásainkat, így minden 1%-os  segítség fontos számunkra.

Állatvédő tevékenységünket nagyon sok módon segítheti bárki, aki erre erőt és kedvet érez magában, itt nem feltétlenül anyagi támogatásra gondolunk:

 

Egy kutya örökbefogadása életre szóló felelősség. Legalább is kutya életére, ami nem ritkán 12-14 év is lehet, fajtától függően. Kérjük gondolják át alaposan, hogy milyen kötelezettségekkel jár és ahhoz, hogy egészséges és jó kutya legyen, nem kevés anyagi és időbeni ráfordítást is igényel.

Amennyiben kérdés merült fel, szívesen segítünk: info@futrinkautca.hu

Bankszámlaszámunk:

10404089-49575251-57561000
(K&H Bank)

Adószámunk:

18258473-1-43

HÍREK

Vásárolj bilétát és támogasd vele a Futrinkát!